Spikerbrukfallet kraftverk
Adressen er Gamle Lommedalsvei 137. (Gårdsnr. 94, Bruksnr. 451)
Spikerbrukfallet kraftverk ligger nedenfor fossen Spikerbrukfallet ved Glitredammen. Kraftverket forsynte Vestre Bærum med elektrisk strøm.
Fra 1914 anla Bærums Verk Kraftverk (BVE) fire kraftverk langs Trehørningsvassdraget og Lomma: Kraftverket ved utløpet av Småvannselva, kraftverket ved Ørretfallet, kraftverket ved Bærums Verk og kraftverket ved Spikerbruksfallet.
Da demningen ved Glitredammen ble laget i forbindelse med byggingen av kraftverket, ble det også bygget en større steindemning ved Plassedammen på Krokskogen for oppmagasinering av vann.
En rørgate ble bygget fra Glitredammen til elektrisitetsverket. Rørgaten, som var laget av jern, rustet imidlertid fort opp og ble omkring 1936 erstattet med en trekanal. Nå benyttes en rørledning av glassfiberarmert plast.
Kraftverket utnytter et vannfall på 25 meter.
Navnet Spikerbrukfallet har sin bakgrunn i at det på dette stedet tidligere var en vannhjulsdrevet stanghammer for utsmiing av spiker. Dette anlegget var i drift til 1880-årene. Se egen omtale.
I 1950 overtok Bærum kommune alle kraftverk i kommunen, og tre kraftverk lengre oppe i vassdraget ble da nedlagt.
Kraftverket ved Spikerbrukfallet var i drift til 1975. Etter restaurering i 1982 ble kraftverket igjen satt i drift. Da var det laget en ny bygning i tilknytning til den gamle, det var satt inn nytt aggregat (turbin og strømgenerator) og det ble lagt ny rørgate.
Av de to gamle aggregatene ble det ene restaurert og tatt i bruk; det andre ble åpnet for å vise publikum hva det består av.
Det nye kraftverket produserer nok strøm til 50–100 husstander. Samtidig er det museum her.
Spikerbrukfallet er Norges nest eldste kraftverk. Det er det best bevarte i sitt slag i Akershus.
Se også oversiktsartikkelen Elektrisiteten kommer
Kilder:
lokalhistoriewiki.no
Mohus, Arne. (1993). Husmannsplasser i Bærum Del 2. Bærum Bibliotek
Budstikka 08.12.2007
Håndbok 2022−2024 for Kjentmannsmerket